Tips tegen eenzaamheid

Eenzaamheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Uzelf kan het beste bepalen wat voor u kan helpen eenzaamheid te doorbreken en hier vindt u tips en informatie dat je daar verder mee kan helpen. Indien u een luisterende oor wilt of gezellig wilt chatten dan staat Luna voor u klaar samen met de vrijwilligers bij ‘direct contact’.

Eerste stap
De eerste stap is er ‘bewust van te worden’ dát die eenzaamheidsgevoelens er zijn. Dat is misschien moeilijk, maar wel noodzakelijk om oplossingen te zoeken die eenzaamheid kunnen verminderen.

Ideaalbeeld
Vervolgens kunt u zelf aan de slag gaan met uw gevoelens. Probeer er via onderstaande vragen achter te komen in welke richting een voor uw acceptabele oplossing te vinden is. Deze vragen kunnen u ook helpen als u besluit de hulp in te roepen van een professionele hulpverlener.
  • Kan ik mij een gewenste situatie voorstellen?
  • Wat zou ik het liefste willen?
  • Welke situatie zou ik ook acceptabel vinden, als de ideale situatie niet haalbaar is?
  • Voel ik de urgentie en de moed om stappen te zetten?
  • Ben ik bereid hulp te vragen en te accepteren?
Volgende stap
Als u heeft besloten dat u iets wilt doen en een beeld hebt van de richting waar voor u misschien een oplossing te vinden is, dan kunt u bepalen hoe u te werk gaat. Wilt u zelf de stap zetten om bijvoorbeeld een eerste contact op te nemen met anderen, ergens heen te gaan of u aan te melden voor een cursus? Vindt u steun prettig? Kunt u in dat geval iemand uit uw directe omgeving vragen of praat u liever met een onbekende, zoals een vrijwilliger of sociaal werker?

Doorzetten
Een kleine verandering in uw leven kan grote gevolgen hebben. Maar eenzaamheid doorbreken kan ook een taai proces zijn. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten om een beetje vooruit te komen. Ook kunt u tegen teleurstellingen aanlopen. Minder eenzaamheid betekent vaak meer kwaliteit van leven. Een goede reden om in actie te komen.

Extra tip: durf hulp te vragen
Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het iets kleins is. Dus vraag om hulp. Vindt u dat moeilijk? Dat is begrijpelijk. Misschien helpt het als u weet dat het andersom vaak ook geldt: mensen die een helpende hand zouden willen toesteken, durven dit vaak niet te zeggen. Toch, zo blijkt uit onderzoek, zijn veel mensen bereid om wat voor een ander te doen.

Laat professionele hulp u ondersteunen
In sommige gevallen is het nodig dat u professionele hulp zoekt. Dit kan helpen als u zich erg en misschien ook al lange tijd eenzaam voelt. Als u merkt dat u niet goed meer functioneert in uw dagelijkse leven, waar kunt u dan terecht? Kijk op eentegeneenzaamheid.nl.

De tips

Contacten met vrienden en omgeving
  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen.
  • Zijn er mensen met wie u een oppervlakkig contact heeft dat u zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat uzelf de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daarnaar.
  • Bied buren of kennissen uw hulp: oppas van kinderen of huisdieren, klussen, huishouden en dergelijke.
  • Oefen simpele gesprekken, of small talk, terwijl u boodschappen doet of in de auto zit. Het zal u dan een stuk makkelijker af gaan in het echt, en praten over koetjes en kalfjes kan een eerste stap zijn tot nieuwe vrienden.
  • Organiseer regelmatig gezamenlijke maaltijden met buren of vrienden. Dit creëert een informele sfeer voor sociaal contact.
  • Nodig af en toe mensen bij u thuis uit voor een kopje koffie of thee. Dit biedt een intieme setting voor gesprekken.
  • Blader door oude fotoalbums en deel herinneringen met anderen. Dit kan gesprekken stimuleren en oude banden versterken. Dit kan natuurlijk ook met uw familievakanties.
Contacten met familie
  • •Spreek met uw kinderen of kleinkinderen af om dagelijks of wekelijks even te bellen op een afgesproken tijd en/of dat ze op bepaalde moment langskomen. Het bellen kunt u bijvoorbeeld afspreken wanneer uw kinderen in de auto zitten voor werk o.i.d. en het langskomen kunt u mooi combineren met het verzorgen van een avonddiner.
Vrijwilligerswerk
  • •Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van uw kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar ook voor uzelf. Doordat u uzelf nuttig voelt, zult u zich ook minder eenzaam voelen. (Dit positieve effect van nuttig voelen bestaat echter niet bij culturele en recreatieve activiteiten.
Extra
  • Het kan heel spannend zijn om iets te gaan doen. En daardoor heeft u er misschien helemaal geen zin in. Begin daarom met kleine stapjes. Het hoeft niet allemaal in één keer of perfect. Een kleine stap is ook om informatie over eenzaamheid op te zoeken. Die stap heeft u al gezet, want u leest dit. Goed bezig dus!
  • Ga langs bij een buurthuis in de buurt. Vaak worden hier voor ouderen leuke dingen ingepland. Kijk op sociaalwerknederland.nl.
  • Overweeg het gezelschap van een huisdier. Dieren bieden onvoorwaardelijke liefde en kunnen een geweldige bron van gezelschap zijn.
  • Bezoek lokale openbare evenementen, zoals markten, straatfeesten of kunsttentoonstellingen. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten in een ontspannen sfeer.
  • Verfraai uw leefruimte en onderhoud uw tuin. Dit kan niet alleen een gevoel van voldoening geven, maar ook buren aantrekken voor een praatje.
  • Besteed tijd aan zelfzorg en welzijn. Als u goed voor uzelf zorgt, bent u vaak beter in staat om sociale contacten aan te gaan.
  • Luister naar levensverrijkende podcasts over onderwerpen die u interesseren. Dit kan uw kennis vergroten en mogelijkheden bieden om met anderen over deze onderwerpen te praten.

Tips volgens ouderen tegen eenzaamheid

Minder sociaal contact en een gevoel van eenzaamheid komt veel voor als u ouder wordt, maar niemand wilt eenzaam oud worden. Het Ouderenfonds en de Vriendenloterij stelden samen een enquête op om erachter te komen hoe ze eenzaamheid onder ouderen het best kunnen voorkomen én bestrijden.

Weinig naar buiten
Uit de enquête blijkt dat veel ouderen van 85 jaar en ouder hooguit 3 keer per week buiten komen. Lichamelijke beperkingen, niemand tot last willen zijn en kosten worden vaak genoemd als drempel. Boodschappen doen is de meest genoemde aanleiding om wel naar buiten te gaan.

Leuk om te doen
Sporten en uit eten gaan of koffie drinken buiten de deur zijn activiteiten die de ouderen nu niet meer doen, maar wel leuk zouden vinden. Ook hierbij worden lichamelijke beperkingen, de kosten en gebrek aan iemand om mee te gaan als redenen genoemd dat het er vaak niet (meer) van komt.

Schaamte
Bijna 40% van de deelnemers heeft het gevoel niet te kunnen praten over hun gevoelens van eenzaamheid. Redenen die zij hiervoor noemen zijn het ontbreken van een geschikte gesprekspartner, schaamte, angst voor onbegrip en het niet willen zeuren.

Tips van ouderen
De ouderen die met het onderzoek meededen, hebben zelf gelukkig ook tips om de eenzaamheid te bestrijden:
  • Zelf actief contact met anderen zoeken
  • Bezig blijven
  • Vrijwilligerswerk doen
  • Positief in het leven staan

Ga aan de slag met Hé Hallo,